Колко умни са Смарт обектите?

Смарт обектите (Smart objects) се появиха за първи път в CS2 ( Creative Suite 2 ). Това беше една от яките добавки към пакета наред Vanishing point, HDR (High Dynamic Range) и Multylayer Selection. За този постинг ще се спра на Смарт обектите.
С появата им Adobe направиха поредната, и този път доста голяма стъпка към манипулация на пиксели без да се разрушава информацията. Разликата между един обикновен слой и един слой превърнат в смарт обект, е че при манипулация на смарт обекта оригиналната информация се запазва в слоя и по всяко време може да бъде достъпена. Това е разликата – работи се върху слоя, без да се губи информация.

С появата си смарт обектите придадоха цялостен смисъл на понятието “работна среда”, що се отнася до Creative Suite. Един смарт обект може да се прехвърля и трансформира от Photoshop през Illustrator и InDesign към Flash, като при всяка промяна и Save команда автоматично се упдейтва във всички останали приложения в които е отворен. В този смисъл Creative Suite се превръща в една програма разделена на няколко специализирани приложения в което е голяма част от силата на CS.
В CS3 смарт обектите са достигнали гъвкавост, с която други конкурентни приложения няма да достигнат скоро (може би никога) – вече говорим и за смарт филтри – което разделя съдържанието на слоя от приложения филтър, като по всяко време след това може да се променят настроиките му, дори и след затваряне на файла.

Коментари през Facebook

1 Comment
  • немия
    November 10, 2007

    Прав си , така е .
    Поздравиавам те и за този постинг .

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *