Как да отворим JPG и TIF с Camera Raw

Със създаването на DNG формата (обратно в 2004), HDR (CS2), Смарт обекти (CS2) и Camera Raw (2002), Adobe продължават да следват една тенденция – адаптиране на софтура си към неразрушителна обработка на изображения, с възможност да се запазват все повече от промените и манипулациите под форма, в която след като веднъж се затвори файла, да може да се отвори отново след време, и всичко да е така лесно за промяна, както е било когато е създаван. Накратко – неразрушителен начин на работа.

Работата с RAW файлове е един от тези аспекти на неразрушителен начин на манипулация. Най-удобните вариантите да работите с такъв тип сурова дата са два – Lightroom и Camera Raw. Ако нямате Lightroom, има и друго решение! CS3 Camera Raw вече може да отваря JPG и TIF файлове. Но нали Camera Raw е приложение за RAW формати бихте казали?! Така е, но защо да няма приложение, което ни дава възможност да приложим мощните RAW инструменти на по ежедневни формати като JPG и TIF. Ами да защо?! Ето че вече има! Това е и най-сериозният ъпгрейд за мен на Camera Raw във версия CS3.

Ако пробвате да отворите просто така JPG и TIF с Camera Raw ще ударите на камък, защото няма как да стане с настройките по подразбиране. Както за повечето “магии” в Photoshop, така и тук си има трик, даже не един а два. Ето как става:

  • Отидете на File > Open as…
  • От падащото меню за форматите най-долу изберете Camera Raw
  • Изберете някоя снимка от вчера и Open

Това е вариантът, в който всеки път трябва да минавате по тези стъпки с отваряне на диалогов прозорец, посочване на формат и тн…Ако сте си наумили да отворите голямо количество снимки, тая процедура с отваряне и тн може би малко ще ви изнерви, тъй като селекция на снимки с shift и да отворите много наведнъж тук не върви. Все пак това е Photoshop – за всяко нещо има по няколко начина, така че след като това не става, друго ще стане. Ето как:

Отворете настройките на Photoshop – Edit > Preferences от там File Handling. На фиг.2 виждате къде трябва да има отметка. След като сложите тази отметка всеки път, когато отворите JPG файл с Photoshop, той ще се отваря автоматично с Camera Raw. Съответно ако издърпате 20 JPG файла в Photoshop, всички те ще се отворят с Camera Raw от раз.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *