Какво ново във Photoshop CC 2015

Важно когато инсталирате CC 2015:

 • Ъпдейтнете си Creative Cloud приложението.
 • Знайте, че инсталирането на кое да е приложение от CC 2015, по подразбиране автоматично ще деинсталира съответното приложение версия CC 2014.
  Ако искате да разполагате и с двете версии паралелно, трябва да изберете Advanced Options и да махнете отметката от Remove old versions както е показано тук.

Adobe Photoshop CC 2015

Glyphs панел във Photoshop най-накрая, както и Artbord-и, както и още доста готини добавки и оптимизации. Ще ми трябва време да разгледам и изтествам новостите в детайли, но от това което успях да прегледам ъпдейта си струва и той е както обикновено добавка на нови функции, оптимизация на съществуващите и полиране на целият работен процес с Creative Cloud.

Glyphs панел

Първо се появи в InDesign, след това в Illustrator, сега вече си имаме Glyphs панел и във Photoshop. Панелът се достъпва през Windows > Glyphs.

Adobe Photoshop Glyphs Panel

Adobe Photoshop CC 2015 Glyphs панел

Артборди (Artboards)

През 2008 Adobe добавиха във Illustrator възможността за няколко Artboard-а в един документ, тази добавка вече е и във Photoshop CC 2015. Подобно на Illustrator артбордите могат да са с различен размер, да се разместват, преименуват, копират, създават и добавят към вече съществуващ лейаут както и с лекота да се експортват.

Каква е идеята им?
Когато се работи по различни файлове към един и същи проект е по-удобно всички асети да са на едно място за по-лесен достъп и манипулация, от друга страна влизат много в употреба когато се работи по визия за респонсив дезайн, като има и пресети с предефинирана резолюция най-вече за ios устройства.

Multiple Artboards in Photoshop CC 2015

Артборди във Photoshop CC 2015

От това кратко видео може да се запознаете с идеята за Artboards във Photoshop.

Device Preview

Още една добавка, свързана с preview на текущия проект директно от Photoshop към iOS устройство. Еми това е. За сега само за iOS.

Мобилното устройство трябва да е свързано с кабел към OSX или към същата мрежа към която е и декстоп компютъра. След което се сваля приложението Device Preview от AppStore и нещата се случват.

кратко видео за Device Preview от Terry White

Промени по Layer Styles

Много сериозна промяна на логиката в Layer Styles. Панелът е пренаписан, така че да могат да се добавят повече от един стил от вид. Например може да се добавят няколко strokes – нещо което до момента само Illustrator правеше без излишни трикове. Всички ефекти освен, че могат да са по няколко от един вид, вече могат и да си променят местата, което дава една съвсем различна перспектива върху работата с този панел.

New overhaul blending options panel in Photoshop CC 2015

Изцяло променената логика на Blending Options във Photoshop CC 2015

Цветови корекции директно върху smart обекти

За силата на Smart обектите не е сега момента да отварям тема – става дума за цветови корекции и smart обекти. В тази версия на Photoshop е добавена възможността за цветови корекции директно върху smart обекти (не вътре в тях, а върху тях)! С други думи цялата палитра от adjustments ( Image > Adjustments ) може да се прилага директно отгоре non-destructive.

Adjustment Layers директно върху Smart Objects

Adjustment Layers директно върху Smart Objects

Quick Export

Quick Export прави точно това, което се подразбира от името – експортва файл в определен формат с едно натискане, като настройките за запазване са предварително предифинирани. Форматите, които могат да се предифинират и експортват през тази функция са png, jpg, gif и svg. Подозирам, че в следващите версии ще се добавят още формати тук.

Quick export in Photoshop CC 2015

Бърз експорт във Photoshop CC 2015

Quick export settings in Photoshop CC 2015

Настройки на бързо експортиране във Photoshop CC 2015

Как става бързото експортване?

В Export Preferences се задават настройките и желания формат. След което това File > Export > Quick Export As се променя в зависимост от избраният формат в настройките. Към Quick Export As може да се добави shortcut и с едно натискане да се експортва файл.

Диалоговият прозорец Export As също е новост и имам как да ни улесни workflow-а.

Content Aware Fill в Photomerge

С всяка следваща версия Content Aware Fill си пробива път все повече като добавка в различни инструменти. Spot Healing Brush, Content Aware Scale, а сега и в Photomerge.

До Photomerge се стига през File > Automate > Photomerge.
Photomerge е функция която събира предварително заснети изображения и създава панорама като има различни опции при алгоритъма при който се merge-ват снимките. Към вече съществуващите опции вече има и добавка Content Aware Fill Transparent Areas, която намалява или нацяло премахва празните пространства в горната и долната част на вече сглобената панорамна снимка.

Content Aware Fill в Photomerge Photoshop CC 2015

Content Aware Fill в Photomerge Photoshop CC 2015

Dehaze

Dehaze (обезмъгляване) e филтър, който за сега се достъпва само през Camera Raw (FIlter > Camera Raw Filter) и в Lightroom. Това което прави буквално е че премахва замъгляването, но доколкото успях да го разгледам може да се използва за много повече от това. С Dehaze може да се симулира vignette, може да се използва за усилване и намаляне на контрастта и като цяло приложението му може да е повече в творческа посока отколкото в посока ретуш.

Dehaze филтър във Photoshop CC 2015

Dehaze филтър във Photoshop CC 2015

Супер бърз Spot Healing Brush

Spot healing brush, както и останалите “healing” инструменти привидно нямат кой знае каква промяна, относно това как работят и как се прилагат, но скоростта с която се изпълняват е в пъти по-бърза от преди.

Noise панел във Blur Gallery Effects

В Blur Gallery (Filter > Blur Gallery), към всеки един от филтрите в тази галерия е добавен нов панел. Това което основно прави този панел е да засилва шума пропорционално на блъра. С цел реализмът да е по-засилен там където блъра е по-силен се добавя шум и съответно намаля там където блъра не засяга снимката според използвания филтър. Хитро е замислен.

Noise панел във Blur Gallery във Photoshop CC 2015

Noise панел във Blur Gallery във Photoshop CC 2015

Technology Preview

За първи път Adobe пускат експериментален инструмент в крайна версия на Photoshop. Освен че е в процес на разработка е и open source – сорса може да намерите на adobe-photoshop.github.io. Technology preview е среда вътре във Photoshop, изглеждаща доста минималистично. Работата в тази среда е интуитивна – няколко инструмента – само най-важните :), оптимизирана за най-често срещаните таскове при уеб, UI и app дизайн – една много различна среда, която може да ускори производителността, но и да я забави ако не се използва по предназначение. Заслужава да я пробвате – към нея се преминава от бутончето в най-долната част на Tools панела.

Забелязах, че всеки път когато се върна от Technology Preview обратно към нормалната среда Application Frame-a се включва, което е малко досадно. Възможно е да е бъг или аз да не знам от къде да му кажа да си стой изключен винаги.

Technology Preview във Photoshop CC 2015

Technology Preview във Photoshop CC 2015

В това видео накратко е обяснена идеята за Design Space / Technology Preview.

Library панел, стокова фотография и асети

Library панела е още един як инструмент за споделяне на асети в помощ на всички дизайнери, работещи в екип или на няколко различни компютъра/устройства. Той се появи с версия CC 2014 и логично има ъпдейт в CC 2015. Вече имаме интегрирана среда между Library панела и стокова фотография от Adobe. Тази функционалност на Library панела и Adobe Stock присъства и в Illustrator и InDesign. С тази стъпка към предлагане на собствена стокова фотография и интеграция директно с панели в самите приложения Adobe стъпват във бизнеса на няколко големи компании (Shutter Stock, iStockPhoto…), дали ще им се получи е въпрос на време да разберем. Ако ли не може пък да решат да придобият някоя от тях.

Подробно описан процеса на комуникация между Library панела и Adobe Stock може да намерите на този адрес.

Това са някой от по-съществените промени във Photoshop CC 2015, а за много от по-малките допълнения и тънки трикове предстои да се разпишем 🙂

Коментари през Facebook

2 Comments
 • Yanko
  June 21, 2015

  Всъщност при инсталацията на продукт от СС 2015 не е задължително да се деинсталира предишният. Просто се маха отметката от Remove old versions и така може да имаш и двете версии паралелно.

  https://s3.amazonaws.com/f.cl.ly/items/1R1T3l133o0w022B1t3K/Clipboard01.jpg

  • ph1x
   June 28, 2015

   Прав си. Благодаря ти за уточнението.
   Деинсталирането на старата версия е по подразбиране. Добавих корекция в поста.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *