Какво е "Defringe" в Photoshop

Defringe, също като Trim, е команда която съм забелязал, че се използва рядко, а е доста полезна, когато се правят монтажи. С едно натискане може да се спести доста селектиране, инвъртване на селекция, триене и тн. За по прецизен Defringe, аз използвам техника с Color Replacement Tool, но на нея ще се спра в някои друг пост.

Defringe прави следното: например искате да изрежете обект от снимка и да го преместите в друга снимка – съвсем стандартна ситуация от ежедневието на всеки дизайнер.

Местенето е лесно, но отделянето на птицата в този случай може да бъде проблем ако се слива с фона. Бялата част е ясно отделена така, че по който начин си харесате лесно може да направите селекция (magic wand tool, quick selection tool), на птицата, но там се появява един малък проблем който Defringe лесно ще реши.

Oтделих птицата по най-елементарния начин – с magic wand tool. В лявата страна на фиг.2 е птицата, след като я отделих с magic wand, а от дясно е същата снимка с тази разлика, че след отделянето и пуснах Defringe(2px). Командата се намира Layer > Matting > Defringe, като първоначално може да пробвате да го приложите със стойност 1 или 2 пиксела. Ако не се получи желания ефект може да върнете и да пробвте с друга стойност.

Kакто се вижда от фиг.2 , след като сте минали през Defringe, черната граница останала от не дотам прецизната селекция вече я няма, а снимката е готова да се монтира.

Коментари през Facebook

2 Comments
  • rossi
    December 2, 2007

    Това не е ли същото като да му дадеш от Selection – Contract с 2 пиксела?

  • ph1x
    December 2, 2007

    Select > Modify > Contract намалява селекцията с два пискела равномерно по цялата граница на обекта без да се съобразява с цветове. Defringe я намалява селективно, като се съобразява с разликата в цветовете (обект-фон).

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *