Каква е разликата между Filter и Effect

Става дума за Illustrator и по-точно за два много подобни раздела на основното меню – Filter и Effect. Защо има две менюта с много подобни функции едно до друго?! Естествено защото не са толкова еднакви, колкото изглеждат.

Колкото изглеждат еднакво, толкова и съществени разлики имат помежду си.
Приликите – и филтрите и ефектите прилагат разнообразие от трансформации, ефекти, изкривявания на обекти. С приликите дотук. Разликите – най-съществената разлика между ефектите и филтрите в Illustrator, е че ефектите не променят пътя (векторната форма) на обекта на който са приложени, като по този начин по всяко време може да донастройте, изтриете или смените ефекта с друг.

Дори след като сте затворили документа и го отворите отново след време, може лесно да направите всички тези промени на обекта от Appearance панела (Windows > Appearance), докато филтрите променят и векторната форма на обекта. Дали това е плюс или минус зависи от целите на конкретния проект, но аз предпочитам неразрушителен начин на работа, винаги когато това е възможно. По този начин си осигурявате “live history” занапред. Ако и вие сте на това мнение използвайте ефекти, за да не си изпилите нервите, когато след време се наложи да се върнете назад и да промените някой обект от проекта.

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *