Интерактивност с бутони в PDF файл

Коментар в блога от преди ден ме провокира да драсна няколко реда за интерактивността, която може да се вмъкне чрез InDesign в PDF документ, затова ще се обърна директно към Янко Андреев – той попита.

Думата интерактивност приема различни измерения по смисъла на интеграция в PDF файл, но в общия случай е комуникация между документа и юзъра.

Доколкото разбрах въпроса от коментара (дано съм разбрал правилно) ме питаш как може в PDF файл да се направи като минеш с мишката върху някакъв елемент той да си променя вида. С други думи как да се сложи rollover state на елемент през InDesign. Ето как – за целите на примера си направих два файла в Photoshop. Един малък черен квадрат за Normal State и един малко по-голям за Over State. Ако си разцъквал поне малко Dreamweaver или Fireworks може би вече се сещаш какво следва.
Създай си нов документ в InDesign (File > New). От тук File > Import (ctrl + D) и избери да вкараш картинката с малкото квадратче в InDesign.

indd buttons

Сложи я на произволно място. За момента тази картинка е обект за InDesign. Трябва да я конвертираш в бутон. Чукни на картинката с десен бутон и избери Interactive > Convert to Button.

indd buttons

След като си я конвертирал можеш да и промениш RollOver състоянието. Отвори си Buttons панела Window > Interactive > Butons, за да се ориентираш какво се случва със изгледа на различните състояния. По подразбиране те са еднакви. Следва ти да окажеш, че искаш като минеш с мишката върху бутона той да се променя. Селектирай бутона, чукни на Rollover в Buttons панела, от падащото меню на Event си избери OnRollOver, цъкни ctrl + D, за да импортнеш картиката, с която искаш да се сменя когато мишката мине отгоре.

indd buttons

Остава да експортнеш един PDF, за да видиш дали се е получило. Ако следваш поредността както описах няма начин да не стане. За да се забъркаш в детайли с Buttons панела, хвърли един поглед на функциите, който се крият зад падащото меню на Event и плюсчето на Actions.

Пуснах ти прост пример показан с две квадратчета, но мисля че принципът е ясен. Ако си разгърнеш фантазията можеш да създадеш yoy PDF с помощта на Buttons панела и малко Photoshop. По същия начин можеш да манипулираш и обекти създадени изцяло в InDesign, само трябва да ги направиш бутони – Buttons панелът си го изисква, за да работи.

Това е принципът за подобна интерактивност в InDesign. Относно вмъкване на Flash анимация – възможностите са неограничени.

Надявам се съм разбрал правилно въпроса ти, но и да не е така предполагам има и други, на които не им се е налагало да създават в PDF интерактивност, типична за уеб пространството. Все пак PDF може – нали затова е Portable Document Format.

Коментари през Facebook

5 Comments
 • Янко Андреев
  September 12, 2009

  Благодаря за бързият отговор. За това ставаше дума общо взето :). Аз досега винаги добавях интерактивността на документите в последствие в Acrobat, чрез комбиниране на много слоеве от Illustrator. Правя го така, след като открих че като импортна .ai в InDesign, нямам достъп до слоевете му. Примерно в Illustrator съм изчертал някакъв интерфейс и искам да го импортна в InDesign, за да му сложа някаква интерактивност, обаче се селектира единствено цялата artwork. Пробвах да импортна само отделните елементи, но не беше много сполучливо. Вчера изтеглих от сайта на adobe бетата на Adobe Flash Catalyst, който поне според това, което видях е точно това което търся – имортваш файл от Illustrator и добавяш събитията. За съжаление при някои от файловете графиките се омпортват леко разместени. Надявам се да е от бетата 🙂

 • Янко Андреев
  September 12, 2009

  А и забравих да добявя, че от Adobe Flash Catalyst може да се експортва само в .swf.

 • ph1x
  September 12, 2009

  Начини има само трябва да усетиш кой работи най-бързо и ефективно за теб. Adobe Flash Catalyst е в ранен стадии на разработка и целта му е по скоро да съкрати и подобри комуникацията между дизайнери и девелопъри и да създаде workflow за паралелна работа между двете звена, но щом ти върши работа и за тая цел супер.
  Вместо да импортвам .ai файлове в InDesign от Illustrator на твое място бих импортнал само елементите, който са статични. Останалите бих си ги направил Normal и Over State още в Illustrator, след което нарязване и вкарване по единично в InDesign, за да имам по-голям контрол над “мърдането”, както описах в поста по-горе. Но това е въпрос на предпочитание.

 • DDR
  January 6, 2011

  При мен проблема е, че когато го експортна в PDF и нищо не се вижда!

 • ph1x
  January 7, 2011

  В коя версия PDF го експортваш и какъв PDF reader ползваш?

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *