Излезе Configurator 2.0

Същността на Adobe Configurator описах накратко малко след появата му в лабораторията. Това е следващото ниво в процеса на моделиране и оформяне на работната среда спрямо конкретната задачка – наред с shortcut-и, workspace, подредба на панели…Идеята е сами да си изградим и подредим панелите по начин по които сме най-продуктивни и ни е най-удобно. Тъй като Photoshop е среда, с която работят фотографи, архитекти, дизайнери, лекари, художници…това е универсална среда в default-ното си състояние. Configurator беше създаден като интелигентен инструмент за оптимизация и персонализация на интерфейса на Photoshop CS4.

Преди дни излезе втората версия на Configurator, в която логично възможностите му се разгръщат. Същевременно с това създателите му са запазили съвместимостта на новата версия с предходната (по-долу ще драсна една подробност за съвместимостта)! Една от най-съществените добавки е възможността му да създава панели не само за Photoshop, но и за InDesign – готинко а !:) Случайност или не, Configurator е вторият инструмент, което се “разширява” до толкова отвъд Photoshop CS5, че достига и InDesign CS5 – другият подобен инструмент е Mini Bridge (още познат като File Browser от Photoshop 7).
configurator 2 install

В тази версия вече има възможност да се моделират не само функции от Photoshop – благодарение на embed-натия WebKit в CS5 панелите могат да съдържат и HTML. С няколко реда html код например може да се създаде туториал или някакво пояснение. Ами видео? След като engine-а стоящ зад всичко това е WebKit нормално е да има и видео поддръжка. Като споменах туториали има още нещо много полезно в тази връзка – вече може само с един а href таг, без никакво друго писане на код, да се извика Photoshop функция през html, съдържащ се в панел. За да извикате например команда File/Open използвайте <a href=adobe://photoshop.cs5/Main/File/Open>Отвори документ</a>.

Добавена е и поддръвка на табове, popup панели, feature search widget, и accordion менюта в панел – започва ли Configurator 2.0 все повече да ви прилича на една среда за създаване на мини сайтчета в панели? И самият интерфейс от дясно ми напомня малко на FlashBuilder (Flex). 🙂
configurator 2 install

Относно съвместимостта му с предходната версия
Панели създадени с Configurator 1.0 не могат да бъдат импортнати директно във Photoshop CS5. Естествено няма да загубите и бит от панелите, които сте създали просто трябва да направите една стъпка повече, за да ги направите разбираеми за CS5. Отворете source файла на създадения с първата версия панел (обикновено това е *.gpc файл, който като всеки source файл е желателно да не се трие) с Configurator 2.0 и експортнете панела отново. След като го сторите може да го преместите в C:Program FilesAdobe{Adobe Photoshop CS5}Plug-insPanels и да си го ползвате със здраве и с CS5.

Ресурси

Коментари през Facebook

3 Comments
 • techops
  June 11, 2010

  Благодаря за инфото, от кога го чакам, особено за InDesign.

  М/у другото, хубаво е че си сложил баркод в шапката, обаче много се слива със синият фон и трябваше да го изсветля, за да успея да го сканирам.

 • ph1x
  July 4, 2010

  хм .. преди да го сложа го тествах и го прочете веднага (аз съм с HTC Desire)…но явно камерите на различните устройства имат различно светлоусещане – и Samsung Galaxy и HTC Hero трудно сканират, когато светлината е по-малко и/или контрастът е нисък…всъщност зависи и от контраста на монитора :)..все пак ще променя контраста горе..мерси за забележката!

 • techops
  July 12, 2010

  Сега е ОК. Аз съм с HTC HD2.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *