Възпроизвеждане на звук във Photoshop

Photoshop не е софтуер за звукова обработка както знаем – за тази цел има Soundbooth и Audition. Но Photoshop CS3 Extended, наред с многото супер полезни добавки, който липсват в стандартната версия, може и да възпроизвежда звук от видео файл. Ако ползвате Photoshop CS3 Standart или по-стара версия на Photoshop, звук и видео едва ли са сред нещата, с които сте се заигравали. Просто няма как да стане, след като в по-предните версии липсва тотално подобна функционалност. Но вече си имаме Extended версията, която предлага в известен смисъл видео обработка. Няма да се спирам на възможностите за видео обработка, но искам да се спра на една функция, която не е документирана и няма визуална индикация по интерфейса, че съществува (както и доста други между впрочем 🙂 ).

Става дума за следното – след като сте импортнали видео в Photoshop отваряте Animation панела (Window > Animation), за да стартирате видеото и натискате Play бутона. Но какво става ако видеото има звук?! Ами нищо. Стартирате видеото и то тръгва без звук. Това ще стане защото Photoshop, както казахме по-горе, не е програма за обработка на звук. Да! Но може да възпроизвежда звук. Трикът става по следния начин –  натискате Play бутона на Animation панелът както всеки път, когато искате да стартирате видео, с една малка разлика. Задръжте alt, когато натискате Play. Така ако във видеото има звук, ще можете да го чуете.

Въпреки поддръжката си на видео файлове и звук, Photoshop не е създаден за професионална видео обработка. По скоро тази добавка улеснява доста в някои моменти, но тя не предлага разгърната функционалност за обработка на видео или аудио файлове. За професионална видео обработка бих ви препоръчал After Effects, Encore и Premiere, а за аудио Soundbooth, която като част от Creative Suite работи перфектно с останалите продукти от CS. Audition е също много добра алтернатива за звукова обработка, но не е създадена да работи, като част от Creative Suite Workflow, това и провокира появата на Soundbooth.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *