За swatches по-подробно

След като работите с продукти на Adobe, предполагам често използвате swatches (Window > Swatches) панелите в някои от приложенията. Ако не е така скоро ще започнете да го правите. А надолу мисля да няхвърлям някои неща, които улесняват работата с swatches, няма да се отплесвам за global, spot, process цветове и тн, които swatches панела съдържа и индикира по свои си начин, а тук по-скоро ще стане дума за работа със самия панел.

Ако имате поредица от цветове (swatches) в Photoshop може лесно да ги разцъкате и в Illustrator и InDesign. От малкия триъгълник в горния десен ъгъл на панела изберете Save Swatches for Exchange, което ще ви запази, където му посочите swatch-a с всички цветове, които виждате в панела в формат в който и InDesign и Illustrator разбират. Оттам отивате в съответното приложение, отваряте swatches панела, от същия триъгълник избирате Load Swatches и готово.

swatches photoshop

В Illustrator отново под малкия триъгълник в десния ъгъл се намира опция, която се среща само тук – Persistent.

swatches photoshop

Случвало ли ви се е да имате няколко отворени swatch-a от swatch lybrary-то, и след като рестартирате Illustrator по някаква причина трябва да ги отваряте един по един отново, защото не са “запазени”. Малко нерви така. Затова има Persistent. Ако селектирате Persistent, swatch-овете, на които сте го избрали ще остават отворени след реастарт.

Сещам се друго, което пак е валидно само за Illustrator. Става дума отново за swatch панели отворени от swatch lybrary-то. Отваряте един, втори, трети и те се подреждат в един панел като табове. Ако затворите целия панел с всички табове от X, следващия отворен от swatch lybrary-то панел се подрежда до другите, който току-що сте затворили. Ако искате да ги затворите всички и да отворите единствен нов таб трябва всяко табче да се затвори от неговия си X.

swatches photoshop

Ако се чудите за още едно място откъде да си набавите яки цветови схеми – kuler се нарича приложението (за повече инфо погледни тук и тук и тук). Кuler, последния негов ъпдейт и Adobe SwitchBoard ви тябват за да може цветовите схеми да са на един клик разстояние :). И като казах kuler – него може да намерите и в Illustrator. Единственото приложение от CS3, което си дойде с вграден kuler, може би тестов, но си работи перфектно. Него може да намерите под Window > Adobe LAbs > kuler, много му се радвах в началото, но след като се появи AIR приложението и SwitchBoard добавката с ъпдейта го позабравих.

swatches photoshop

Коментари през Facebook

1 Comment
  • pimc
    August 16, 2008

    полезна статия.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *