Заоблени ъгли с Levels

Преди няколко дни постнах тема свързана с един трик с Levels, но както споменах и тогава Levels се използва и в много трикове, които нямат нищо общо с цветова корекция. Сещам се за едно трикче, с което много бързо се заоблят ъглите на правоъгълна форма. Ако се чудите “Защо ли пък ще заоблям ъгли с Levels, след като има инструмент с векторна форма и заоблени ъгли, където може да се настройва и ъгъла на заобляне и тн..”. Ами хубаво го има този инструмент, но с Levels може да се получи много добре изглеждаща, леко блърната граница на цялата форма. Трикът много често влиза в употреба, ако правите уеб 2.0 дизайн, където заоблените ъгли са тенденция. Ето го и него.

Направете правоъгълна селекция, след което отидете в Channels панела и създайте алфа канал от тази селекция като натистене бутончето в долната част на панела. Деселектирайте (ctrl + D).

Активирайте алфа каналът, който създадохте токущо, като кликнете на него. Без да имате селекция отидете на Filter > Gaussian Blur и му задайте стойност 3,5.

И тук идва съществения момент – Levels разбира се. Отворете Levels (ctrl + L), трябва да сте сигурни че няма селекция, и като размърдате двата горни слайдера, най-левият и най-десният, ще усетите какво се случва с заоблянето. Levels прави заоблянето хубавко всъщност, като със слайдерите може да определите, доколко да е блърната границата на формата.

След като имате селекцията под формата на алфа канал, остава да я заредите като селекция (ctrl + click).

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *