Дълбок нокаут на слой

След лятната пауза е време за няколко поста преди втората лятна почивка :). Направо да започваме – какво е дълбок нокаут ( Deep Knockout )? Накратко казано терминът Knockout се използва в предпечата за местата, където два цвята се препокриват – долният се knockout-ва – не се принтира, като тази техника често се прилага и при текст, когато текстът е бял върху цветен фон – белият текст се изрязва (knockout-ва) като за неговия печат “се използва” цветът на хартията. В функцията, която ще опиша смисълът на knockout е сходен.

В предния пост говорих за една не толкова популярна, но понякога животоспасяваща отметка Layer Mask Hide Effects. Малко над нея в Blending Options на слоя се намира падащото меню на Knockout, в което се крият 3 възможности – none, shallow и deep.

deep knockout

None е ясно, но какво могат Deep и Shallow?

Имате файл с няколко слоя като този (умишлено съм направил по контрастни цветове за да се вижда ясно какво се случва)

deep knockout

Забелязвате ли как на тази картинка черният слой (shape 1) e с Fill 0% а същшо е и с Deep Knockout активиран. Fill 0% го прави прозрачен и логично следващото нещо което трябва да се вижда е слоя, който стой под него (електриково-зеленото петно). Да но обърнете внимание, че формата на векторната маска в слой  shape 1 е синкава – тя “прескача” (knockout-ва) всички слоеве под shape 1, като прави видим първия (Background слоя), който е синкав. Ако сега изтрия векторната маска от shape 1 на картинката ще остане само синкав цвят без нищо друго, тъй като shape 1 ще knockout-не цялото съдържание на слоевете под него докато стигне до Background слоя, които е изцяло син.

deep knockout

За да получи Deep Knockout, с други думи да може по този начин да се скрива съдържанието на всички слоеве от маската на един, който стои над тях трябва да са изпълнени няколко условия – слоя на който се задава Deep Knockout трябва да е с Fill 0% и най-долният слой трябва да е Background Layer (Layer > New > Layer From Background). Ако няма Background Layer резултата от knockout-a е дупка (100% прозрачност).

А какво е Shallow Knockout – принципът е същият с разликата, че  Shallow се използва, когато слоят е в група, целта е да knockout-не всичко което е заедно с него в групата и да направи видим първият слой, който стои под групата.

Спомням си един много як видео туториал на Russell Brown от преди 3-4 години, но не успях да го намеря, в който беше сложил една голяма карта за Background Layer, а върху нея малка и една лупа най-отгоре. Слоя с лупата имаше маска на увеличителното стъкло така knockout-ваше малката карта и показваше голямата – като движеше лупата се увеличаваше само под нея.

Коментари през Facebook

2 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *