Доколко са гъвкави гайдовете?!

В по-старите версии на CS гайдовете имаха известни ограничения, но с последните версии нещата се промениха и в този аспект. InDesign и Illustrator вече ги третират като обекти, което значи, че можем да си правим с тях всичко, което можем да правим с всеки друг обект. До тук звучи супер, но има и още. Стандартният начин да си създадеш guide е View > Guide > Make Guide (New Guide) или просто да си издърпаш с мишката от ruler бара (ctrl+R) (работи в Illustrator, After Effects, Photoshop, Dreamweaver, Fireworks и InDesign). И до тук добре, но има още неща които не е зле да се знаят ако се налага да се ползват guides често.

Малко за Guides във Photoshop

Често ми се случва да търся центъра на изображението – по тоя случай можем да направим две неща:
1. Издърпайте си гайд от ruler бара и го доближете към центъра на изображението. В някои случай гайдът сам се залепва за центъра, когато го доближите, в други случай обаче това не се случва. Ако все пак държите да си отбележите центъра, а не става по този начин отидете на View > New Guide и от там напишете 50% съответно за хоризонтален или вертикален гайд. Между другото този трик с процентите е единствената възможност, ако искате да включите тази процедура с гайдовете като част от action, така може да си добавите и shortcut към въпросния action и да си отбелязвате центъра с гайдове само с едно натискане. Също ако си правите лейаут на сайт, който в последствие ще пресъздадете с CSS (или някой CSS Framework), View > New Guide и задаване на стойност в пиксели е за предпочитане заради бързината, точността.

2. Ако започнете да дърпате гайд от ruler бара и в този момент се сетите, че не ви трябва хоризонтален, а вертикален, просто задръжте alt докато го дърпате и той ще промени ориентацията си.

3. По default гайдовете са със синкав цвят. Ако работите по изображение, в което преобладава синият цвят, трудно ще забелязвате гайдовете.

В такъв случай може да им промените цвета от Edit > Preferences > Guides, Grid, Slices & Count.

Малко за Guides в Illustrator

1. Както казах по-горе Illustrator третира гайдовете като обекти. Което значи, че те могат да деформират, позиционират с много голяма точност, трият като обекти и което е най-важно не е задължително гайда да е чертичка – той може да е всякаква форма и паралелно с това да си запази свойствата на гайд.

2. Ако ви прозвуча малко объркано пробвайте следното. Създайте един кръг ( Ellipse Tool – L ), селетирайте го, след което отидете на View > Guides > Make Guides (ctrl+5). Кръга вече е гайд. Ако пробвате с ctrl+; той ще се скрие. Но и ако го отключите (ctrl+alt+;) може да го деформирате както си искате.

И това не се отнася само за това кръгче, а за който си поискате обект. И на всичкото отгоре по всяко време може да направите обратното – да преобразувате гайд в обикновен обект View > Guides > Release Guides (alt+ctrl+5). Това го искам в Photoshop CS4 по възможност :).

3. Не съм забравил за Smart Guides (ctrl+U), но това не е тема за една точка, а за цял пост, затова ще я прескоча тук.

Коментари през Facebook

3 Comments
 • ivan savkov
  September 22, 2008

  само да спомена по точка 1: ако са ти включени смарт гайдс, няма нужда да си играеш с проценти. хващаш си от рулера и си я допираш там където ти трябва. при включени смарт гайдс то си прилепва автоматично.

 • ph1x
  September 22, 2008

  В случай, че говориш за точка 1 от Photoshop – в Photoshop понятие Smart Guides все още няма. Може би като казваш това с прилепването имаш предвид Snap/Snap to функцията в Photoshop, което е нещо съвсем друго.
  Това с дърпането е много готино, но няма как да го направиш да става с един бутон, докато САМО с процентите има вариант да го запазиш като Action и да си assign-еш shortcut на някой F примерно. Иначе въпрос на предпочитание и на оптимизация на работа е кое ще използваш.

  Сещам се и за един трик със Snap to (Photoshop). Ако си дърпаш гайд и той прилепва до нещо, но ако не искаш да прилепва, а да го сложиш ДО нещо има едно трикче с което временно да изключиш Snap-a. Вместо да отиваш в менюто, да изключваш Snap to, после пак да го включваш и тн.. може просто докато дърпаш гайда да задържиш ctrl – докато го държиш натиснат Snap-a ще е off.

 • ivan savkov
  September 23, 2008

  всъщност имах предвид смарт гайдс във илюстратор. извинявам се че не се уточних.
  но мисля че в ЦС3 на фотошоп също има смарт гайдс. даже си има цяло меню във View отделено за гидовете.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *