Двойна трансформация на визитка

И така 2011 е ! 🙂
Надявам се всички сте имали много готини празници с готини хора и сте се заредили позитивно в началото на новата година.

След пожеланията направо от краката за главата се сетих за един увеличаващ продуктивността трик, който Terry White демонстрира преди повече от година. Става дума за визитки, а когато стане дума за визитки всеки има някакъв добър или лош опит, докато намери правилната печатница, като например проблеми с обли ръбчета, проблеми с криво рязане, проблеми с цветове (за жалост на малко места работят с цветови профили и обръщат внимание на точността на цветовете). Също когато ще се печата една проста визитка, в някои печатници изискват файла подреден в съответния формат (А3, А4 или някакъв по-крив размер), което ми е малко абсурдно, тъй като би трябвало всяка печатница да си има някои, които да нареди визитката по съответните изисквание, вместо да занимава клиента с глупости. Но това все пак се случва, а когато се случва следващия трик ме улеснява.

Често използвам такъв workflow, когато трябва да предам “подредена” визитката. Правя си нов файл А4 в Illustrator. Създавам визуалната част на визитката (подложката) в Photoshop, след което импортвам PSD файла в Illustrator. След като съм импортнал файла в Illustrator добавям отгоре текстовата част. Текстът не го правя в Photoshop, тъй като искам да си оставя възможност да го променям както си искам, и то така, че да мога да върна всяка промяна по всяко време без да използвам history панел. В един момент имам готова визитка, текст + визия, които групирам в един обект Object > Group (Ctrl+G).

импортване на обект в illustrator

Тук идва моментът с подреждането на визитките по цялата площ на A4. Вариант е да се дублицира вече групираният обект, така се получават два визитки. След което да се трансформира отново ( Transform Again ctrl+D), като по този начин се запази разстоянието от последото дуплициране и вече имаме 3 визитки на ред. Групираме реда, дублицираме отново и имаме два реда и още един път ctrl+D и стават 3 x 3. Не е чак толкова бавно, но ако имате една и съща визитка с 15 различни текста за 15 човека и това трябва да се едитне по 9 пъти на всеки. Тогава вече става “къде ми отиде следобеда”. Естествено има и по-гъвкав начин като се използва Effect > Distort & Transform > Transform.

След като сте вмъкнали визитката в Illustrator, сложили сте текста и сте групирали всичко това в един обект отидете на Effect > Distort & Transform > Transform. В моя случай съм избрал групираният обект да се дублицира вертикално 2 пъти.

вертикална трансформация на обект в illustrator

След което селектирайте отново обекта от който започна всичко, и отново отидете на Effect > Distort & Transform > Transform. Ще получите въпрос дали искате да apply-нете ефекта още веднъж. Отговорете положително като изберете Apply New Effect. Tози път правя две копия хоризонтално. Обърнете внимание, че при второто прилагане на ефекта, въздействието му не e само върху групирания обект, но и върху двете копия вертикално.

хоризонтална трансформация на обект в illustrator

Ефектите, които приложихме могат да се едитнат по всяко време тъй като са live ефекти. За да промените стойностите на трансформацийте селектирайте обекта и отворете Appearance панела Window > Appearance (Shift+F6).

appearance panel in Illustrator

Сега вече имам 9 копия от визитката на равни разстояния вертикално и хоризонтално. Ако обаче погледна outline-а на тези 9 копия (View > Preview / ctrl+Y) виждам единствено обекта който първоначално импортнах. Което значи само едно – всички тези обекти са производни на този обект и всяка промяна по този обект автоматично ще се приложи на всички останали. Това е и причината да добавя текста в Illustrator.

outline an object

Това не е всичко – стойностите на тези трансформации могат да се запазят в Graphic Styles (Shift+F5), за да може да ги приложите за секунда, ако ви се наложи отново след месец, два или година.

Този трик има доста широко поле на употреба, аз показах само начина, вие пригодете тези възможности към текущите изисквания или просто импровизирайте.

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *