Геолокация – следващата голяма пазарна ниша

Да се чекнеш докато си в любимото си кафе или докато се забавляваш в някои бар, докато пазаруваш или докато си теглиш пари от някои банкомат, за секунди да провериш къде са твойте хора или дали някои приятел се намира наблизо без да провеждаш телефонен разговор – до преди няколко години подобни идеи звучаха футуристично за повечето от нас, но технологиите се променят скоростно, трендовете също, а заедно с тях се променят навиците и потребностите ни.

Много анализатори предрекоха, че геолокацията ще е следващата печеливша ниша, която ще обогати социалните мрежи и ще придаде нови измерения на онлайн маркетинга. Те безспорно се оказаха прави – битката за доминация на пазара за услуги базирани на геолокация навлиза в нагорещена фаза. Списъкът с компании предлагащи подобен тип услуги не е никак малък, но има няколко основни играча, които имат потенциал да доминират в тази пазарна ниша и именно те катализират еволюцията на гео-уеб услугите.

Какво се случва на световно ниво?

logosYelp, Brightkite, Gowalla, Foursquare, Facebook (Places) и Google (Latitude) са основните участници в играта за спечелване на тoзи виртуален пазар, носещ в себе си огромен финансов потенциал. В последните ъпгрейди на Facebook в тази насока виждам стремеж към изграждане на платформа върху, която конкуренцията ще може да стъпва и да се развива паралелно – вероятно тази ниша ще се дефиринцира на още няколко сегмента, където всеки от по-упоритите играчи ще намери своето място? ъпдейт1: Google Testing New Location-Based Marketing Platform in Portland.
Преди седмица две имаше тиха битка между Facebook и Google по отношение на споделянето на данни. Двата гиганта си забраняваха в продължение на няколко дни взаимно достъп до различни данни, което по-скоро би довело до още по-изострена конкуренция по между им, отколкото до някакъв вид конвергенция на платформи.

Наскоро Facebook пусна добавката Places (която към момента е достъпна само за САЩ и Канада) като пряк отговор на въпроса “ще участвате ли в гео-уеб битката?”, дори ако се загледате в логото на Places ще видите четворката, която оформя пътят, като закачлива визуална препратка към Foursquare. В Places има и една много спорна и за момента уникална функция. Спорна, тъй като за много хора това не е приемливо и може да създаде доста главоболия. Става дума за възможността през Places не само да чекваш себе си, но и да чекваш потребители с които си приятел. И според мен това е нож с две остриета, но при всички случай е крачка напред към развитието на цялата тази игра с чекването.

Foursquare и Gowalla стартираха по едно и също време (11-13 март 2009г.) – в “състезанието” за този период победителят е Foursquare с пет пъти по-голям растеж. До сега Foursquare просто бяха по-гъвкави – History Channel Launches Foursquare Campaign and a New Badge и едно кратко четиво от преди ден Foursquare signs deal to develop TV show.

Gowalla като че ли през цялото време неуспешно догонваше Foursquare или поне така ми се струваше до вчера. Вчера излезна версия 3.0 на Gowalla за сега само за iPhone. До няколко седмици ще има и версия за Android. Тъй като нямам iPhone не можах да изтествам лично тази версия, но от това което прочетох Gowalla спечели един нов юзър в мое лице. Проблема до сега беше, че нямаше унифицирана платформа в която можеш да се чекнеш и всички да го видят, както и обратното – ти да виждаш останалите чекирали се в една платформа.

gowalla iphone ui

Gowalla 3.0 прави радикална промяна като добавя конкурентите си директно в услугата, която предлага. С направените промени от една страна се доближават до конкурентите си, но от друга страна предлагат услуга, която никои друг не е предложил до момента.

С новата си версия 3.0, Gowalla се превръща в check-in център, като добавя възможност за чекване, както през собствената си платформа, така и през тази на основните си конкуренти Foursquare и Facebook. Gowalla става център, от където можеш да видиш местонахождението на всичките си приятели без да се прехвърляш от едно приложение в друго. И всичко е видимо през Gowalla, дори и никои от твоите приятели да не използва Gowalla. Освен това синхронизацията между обектите (venues) в базите с информация на различните платформи е налице включително twitter и tumblr. В тази версия има още интересни добавки на заден план като възможност за bookmark-ване на обекти и възможност за оставяне на съобщения.

gowalla iphone ui

Интересното е, че всеки може да оставя съобщения на други юзъри, но съобщенията са “вързани” към обект/местоположение, юзъра получава email, че има съобщение, но за да го види трябва да се чекне от съответното място към което е “вързано” съобщението. Тази малка добавка дава среда за създаване на много закачки както от бизнеса към посетителите/потребителите в двете посоки, така и между самите посетители. Нали това е игра в крайна сметка 🙂
Не съм Gowalla юзър но излезне ли 3.0 за Android ще я тествам!

За сега Gowalla e единствения играч, който се опитва да унифицира чекирането и да извади финкционалността на приложението си отвъд познатите ни граници. Дали 4sq няма да последват този пример и какъв ще бъде отговорът им на този умел ход ще разберем скоро.

Какво се случва на локално ниво?

Groupon не само се оказа печеливша идея, но чертае бъдещите граници на онлайн маркетинга. Тези дни се появиха и слухове за апетитите на Google към тази идея и както се разбра няколко дни по-късно, сумата ще е доста по-голяма от първоначалните 2,5 млрд $ – 6 млрд$ (ъпдейт1: сделката е прекратена). На локално ниво за българския пазар се появи аналога на тази услуга – Grabo.bg. Въпреки, че българския бизнес тепърва ще се отваря за онлайн промоции и търговия доколкото виждам Grabo.bg набира скорост и предлага промоции във все повече български градове.

gowalla iphone ui
Тенденцията е ясна – следваме световния тренд и се адаптираме, а защо не и да импровизираме в рамките на разумното ако пазарът го позволява. На 29 ноември стартира затворена бета на първата по рода си за България услуга базирана на геолокацияVivo.bg. Проектът е в начална фаза и за момента липсват мобилни приложения, но от кратката ми комуникация с Филип Сотиров (vivo.bg) мога да кажа, че момчетата се вслушват в гласа на юзъра. Пожелавам им успех с тази смела идея и съм сигурен, че голяма част от българският бизнес има потенциал да осъзнае тенденциите в онлайн маркетинга и посоката на мислене на съвремения потребител.
Gsmspot за Vivo | Боян Юруков за Vivo

Коментари през Facebook

1 Comment
  • Петър Йорданов
    December 14, 2010

    Виво имат готина идея, безспорно, дано успешно да продължат с реализирането й!

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *