В детайли – Links панел (InDesign CS4)

Ще обърна внимание на Links в InDesign CS4, тъй като в CS4 панелът е изграден от нулата, за да може да си разгърне възможностите и аз мисля, че усилията са си стрували.
Резултатът са куп подобрения в сравнение с CS3, както и много нова функционалност, през която ще се разходим в детайли.

На пръв поглед в links панел в InDesgin CS4 правят впечатление няколко неща. Добавено е превю към всеки линк – силно визуално подобрение, непрекъснато влиза в употреба. За разлика от CS3, текстът който указва на коя страница се намира файла вече е линк, като се чукне на линка, InDesign селектира съдържанието, без значение кой инструмент е избран.
links panel indesign cs4
По подразбиране с отварянето на links панела се отваря и link info панел, в който е изнесена цялата информация за файла. Докато в CS3, за да се види всичко това трябваше всеки път да се чуква десен бутон на линка, да се избира Link Information и така за всяка снимка, в CS4 цялата информация е много добре систематизирана и същевременно юзъра има възможност да контролира къде да вижда информацията както и да избира коя част от информацията да вижда. Начините на контрол са описани по-долу.
links panel indesign cs4

Достъпът до link info панела става, като цъкнете стрелката под превюто на изображенията или по лесния начин с double click върху съответното изображение в Name колонката.

Ако link info панела заема много площ от дисплея, може да си изведете параметрите, които използвате по-често в основната част на links панела (горе) и да затворите link info. Редът, размерът и съдържанието на информацията по колонки, която се извежда в основния панел може да бъде променяна според нуждите. Това става като чукнете на триъгълника, който се намира в горната дясна част на панела и оттам Panel Options. Всички тези полета могат и да сортират, само с един клик върху всяко от тях. Редът им може да променяте с Drag & Drop.

links panel indesign cs4

От тук с отметки може да контролирате в кой от двете панелчета (основния links панел и довавката link info) да виждате информация за различните параметри, както и да променяте размера на изведената информация от Raw Size, в три варианта – Small, Regular и Large.

links panel indesign cs4

Когато се работи с много на брой снимки, винаги има нужда от два бутона – предишна и следваща. Тази функция се поема от двете триъгълничета в горната дясна част на link info панела.

links panel indesign cs4

Ново в InDesign CS4 е автоматичното групиране на повтарящите се линкове (parent entries), като срещу всяко изображение си пише броя на повторенията. Всички те могат да се достъпят по същият начин когато се отвори групата. Съкращението PB срещу линка иде да ни каже, че изображението се намира на Pasteboard-а.

links panel indesign cs4

По сходен начин се визуализира и информацията свързана с линкове към външни InDesign файлове. За да достъпите тази информация, цъкнете отметка на # of sublinks от Panel Options.

В Panel Options има няколко повтарящи се опции Folder 0, 1, 2, 3 … всъщност това са заместители на пътя на директориите, в които се съдържа файла. Folder 0 е директорията в която се намира файла, Folder 1 е директорията, в която се намира Folder 0 и така 9 нива…

links panel indesign cs4

Недостатък за мен е факта, че текстът в link info панела не може да се селектира. Ако искам да копирам пълния път до някой от файловете няма как да стане директно от link info панела. Все пак това може да стане през панел-менюто в горния десен ъгъл оттам Utilities > Copy Full Path или десен бутон на файла през links панела и оттам Copy Full Path.

Друга ценна добавка в InDesign CS4 е Relink to Folder, където може да се окаже както пренасочване на линкове към друга директория, така и пренасочване на линкове към същите файлове, но с друго разширение – много полезно когато се работи с много на брой големи файлове.

За разлика от CS3 в настройките на линковете в InDesign CS4 са добавени още няколко отметки свързани и със скоростта на отваряне на документ. По подразбиране с отварянето на всеки документ InDesign проверява статуса на всеки линк (Check Links Before Opening Document), което само по себе си отнема време в зависимост от статуса и броя на линкнатите файлове. Ако има счупен линк (Find Missing Links When Placing Test and Spreadsheet Files) InDesign го търси като :

 • Ако линка липсва спрямо зададеният път, алгоритъмът търси за папка с името Links в същата директория, ако и там го няма се качва няколко директории нагоре в търсене на директория със същото име. Ако линкнатите документи се намират на съвсем друго място, търсенето може да ви забави доста още при самото отваряне на документ. Може да избегнете този момент, като махнете отметката от Check Links Before Opening Document (Preferences > File Handling). Така или иначе в един момент InDesign ще си провери статуса на линковете, това няма как, няма и смисъл да се забранява, но въпросната отметка спомага тази проверка да не се случва в самото начало – да не ви тръгва забавено работата още при самото отваряне :). Все пак махането на тази отметка може и да не е добро решение в зависимост от начина ви на работа, якото е че и тук има избор.
 • Default Relink Folder – понякога когато relink-вам файлове, диалогът ми отваря погрешна папка. Тук възможностите са две: Most Recent Relink Folder или Original Relink Folder. Ако сте избрали Original Relink Folder InDesign ще отвори директорията, към която е сочил линка преди да сте я релинкнали. Ако сте избрали Most Recent Relink Folder, първоначално InDesign ще отвори директорията в която се намира лейаута, след като намерите правилната директория и релинкнете от нея, тя се запомня и всеки следващ път InDesign ще ви отваря нея – с други думи последната директория, от която сте релинкнали.

links panel indesign cs4

Може да си изгубите няколко минути, докато намерите оптималната комбинация от настройки, с които ще ви е най-удобно да работите с Links панела, но ви съветвам да го направите, тъй като това пести време и увеличава продуктивността впоследствие при работа. Освен това може да си запазите състоянието/състояния на панела в Workspace ( Window > Workspace Layout > New Workspace )

С тази разгърната версия на Links панела имаме бърз достъп до всякаква информация свързана с използваните файлове:

 • размер
 • местоположение в лейаута
 • ъгъл на завъртане
 • липсващи линкове
 • специфични данни свързани с InDesign-InCopy работна среда
 • местоположение на харда със и без пълния път до файла, както и папка по папка в 9 нива.
 • профил на файла
 • реална резолюция на файла както и резолюция спрямо размера на изображението в лейаута Actual PPI/Effective PPI
 • метадата
 • прозрачност
 • информация за външни InDesign файлове place-нати в лейаута, линковете които съдържат, страниците които са вмъкнати…

кредит: Anne-Marie Concepcion

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *