Ако можехте какво бихте променили във Photoshop?

Честита Нова Година на всички – желая Ви много готини моменти, много готини хора и истински приятели около вас през 2008!!! А на всички блогъри бих пожелал това.

И така Нова Година дойде, а и с нея и първият работен ден 🙂 , да я започнем с нови идеи!

Photoshop, Photoshop, кой не е чувал за Photoshop. С него работят от абсолютни аматьори до абсолютни майстори, къде що има манипулация на снимка или някаква игра с пиксели, без значение на какво е правено, първото нещо, което изплува в съзнанието ни е Photoshop. Явно с Photoshop се работи лесно, явно Photoshop е удобен, гъвкав, явно Photoshop може много и от там е и популярен. А има ли Photoshop недостатъци. Недостатъци е неправилната дума знам, по-скоро бих казал място за още доизкусуряване. Естетвено че има, в противен случай може да забравим за CS4 и нататък 🙂 .

Ето и въпроса ми към вас – замисляли ли сте се някога какво бихте променили в Photoshop ако можехте? Не говорим за критика към софтуера, а за идеи.

Като се абстрахирам от това, че Photoshop е софтуер за растерна графика (което търпи леки изменения с последните версии), както се абстрахирам и от всякакви пречки около разгръщането на функции нетипични за растерен софтуер, има функции, които други продукти на Adobe притежават и просто ми липсват аналогични функции във Photoshop. Ето някои от тях:

 • липсва ми възможността да мога да движа маската на смарт обект без да се движи самият смарт обект.
 • с кеф бих променил някои от настройките по подразбиране, с които се инсталира Photoshop – стойността на cache levels от 6 на 4, стойността на maximize compatibility от ask на never, export keyboard off и други дребни настройки
 • в Illustrator има една функция – join path (Object > Path > Join), която работи по следния начин – имате почти завършена векторна фигура, селектирате първата и последната точка и join path ги свързва с което затваря пътя
 • въпреки, че Photoshop не е и софтуер за анимация ми липсват някои основни функции от After Effects – анимиране на филтри и adjustment слоеве не само с opacity, а и малко отгоре 🙂 . Ами така де, след като новия animation панел e толкова сходен с същия в After Effects, може и така лекичко да се вкарат някои глезотиики от там в Photoshop, пък то който си работи професионално ще наблегне на After Effects, няма къде да ходи.
 • въпреки, че Vanishing point е също нетипична функция за 2D софтуер, бих се зарадвал на още по-сериозното и разгръщане
 • ще ми се повече функции и филтри да са активни в LAB, CMYK и при HDR изображения (32 бита на канал).
 • ще ми се да мога да изпълня например Levels едновременно на два и повече селектирани слоя
 • поради относителността и компексността си някои от корекциите не са изнесени на Аdjustment слоеве – Shadow/Highlights, Exposure, Equalize – все пак ми се ще да можеше да се изнесат, особено на Shadow/Highlights бих се зарадвал много


ъпдейт 1:

 • след като вече имаме хистограма в Curves, не е зле да може да се вижда и clip-натият цвят през Curves, докато правим корекция, подобно на Levels.
 • Едно от нещата, които много силно се надявам да видя в CS4 е Vibrance. Функция, която Camera RawLightroom) притежават от доста време. Кратко бих я описал като Smart Saturation

ъпдейт 2:
След като се разговорихме за Stroke Path, в коментарите изникна една идея на blood_freak, която мисля че има място в този пост. В “Оцвети пътя!Но бързо!” описах техника за бързо прилагане на Stroke Path, но щеше да е добре тази техника да можеше да се прилага и в комбинация на Enter с Shift или Alt, за да се променя динамично Simulate Pressure функцията, без да е нужно да се минава “по дългия път”, за да може тя да се активира/дезактивира.

Сигурен съм че ще изплуват още идеи в главата ми, но на прима виста ми идват тези. А какво бихте променили вие?

ъпдейт 3 (месеци по-късно) : Сега виждам, че Scott Kelby е пуснал анкета “Time to Vote For Your Top 10 “Most Wanted” Photoshop Features” – интересни идеи и предложения има сред резултатите, а кой знае, може и някои от тях вече да са интегрирани в CS4.
И още няколко желани добавки за Photoshop от Matt Kloskowski.

ъпдейт 4 (много по-късно): Появи се една анкета на Adobe по тоя въпрос, която може да видите и попълните тук.

Коментари през Facebook

6 Comments
 • theivo
  January 2, 2008

  на прима виста : има една купчина иконки, които искам да мога да махам от туул панела 🙂

 • Тодор Христов
  January 2, 2008

  Лично аз имам изключително ограничени познания върху PhotoShop и малкото, което ползвам ми върши чудесна работа. Или, мнението на аматьора е, че не бива да се променя нищо. 🙂

 • ph1x
  January 2, 2008

  След като вече могат да се скриват опции от основното меню в следващата версия може и tool панела да може да се кустомизира 🙂 . Макар че за повечето (да не кажа всички) инструменти съм със shortcuts и да скрия tool панела не е проблем.
  Сега ми идва, че и комуникацията между Photoshop и Dreamweaver може да се оптимизира и подобри малко. Като че ли комуникацията между Photoshop и GoLive беше на по-високо ниво.

 • blood_freak
  January 2, 2008

  Първото, което ми идва на ум е, когато се “нарежe” един дизайн за сайт със slice tool през save for web да прави html с div-ове, а не със таблици.

 • ph1x
  January 3, 2008

  @blood_freak: Всъщност Photoshop може да прави html с div-ове и css .. не е толкова семантичен код, като сам да си го напишеш но може да ти изкара код с div-ове. До няколко дни ще постна тема как става, че ако тръгна в този коментар да обеснявам ще стане дълго, а в поста с няколко картинки ще се изясни 😉

 • ph1x
  January 3, 2008

  @blood_freak: не се сдържах – ето как става 🙂

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *