Автоматична номерация на страници в InDesign

Седмицата, която реших да посветя на тази уникална програма е към своя край – е не напълно, защото и днес и утре ще продължим да си говорим за начините да си улесним ежедневната работа с InDesign.

Без значение дали правите документ от 9-10 страници или книга от 500 страници, и в двата случая е досадно номерата на страниците да се въвеждат ръчно, особено във втория 🙂 . Ето как може да си спестим това усилие като използваме един Master Page и функцията Current Page Number.

Накратко – трябва създадем Master Page, да сложим в нея един по специален символ, и когато приложим Master страницата на всички страници, този специален символ ще се превърне в съответния номер на страницата, като InDesign сам изчислява номера и го ъпдейтва ако се трият или добавят страници. И това става без грам писане на скрипт от ваша страна. Готинко а?! 🙂 .
Отворете си нов документ с една страница. От Pages панела създайте нов Master Page (B), който да съдържа само една страница – десен бутон на пространството, където пише A-Master и оттам New Master.

Вече имаме Master страницата, остава да добавим към нея специалния символ, който ще изчислява номера на страницата. Създайте малко текстово поле за една-две цифри, и го активирайте (курсора да мига в него). Сега отидете на Type > Insert Special Character > Markers > Current Page Number (alt+shift+ctrl+N). Трябва да виждате нещо такова.

На мястото на това B, коeто оказва буквичката на съответния Master Page, ще се появява номерa на страницата. От тук нататък остава да го позиционирате, където си харесате и да му изберете подходящият шрифт и останалите текст настройки. След като сте ги избрали издърпайте иконката на Master страницата върху всички страници, на който искате да има номер и готово.

Когато използвате тази техника и използвате други Master страници в документа, трябва да съобразите че този специален символ, трябва да стой не на отделна Master страница, а на всички Master страници, който използвате. За целта трябва да го копирате от Master B в Master A и останалите, ако има такива. InDesign е достатъчно умен, за да си пресметне номерата на страниците от тук нататък.

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *